Iben Holm Kongsbak

Jeg er uddannet sygeplejerske og arbejder i det daglige på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.
Jeg har fotograferet siden jeg var helt ung, og i starten fremkaldte jeg mine fotos i mørkekammer.
De billeder, som jeg tager i dag, er stort set ikke bearbejdet. Jeg bruger som sådan ikke photo-shop o.lign. programmer, da jeg godt kan lide, at det er øjeblikket, der fryses fast.
Jeg har udstillet på en række gallerier og messer i Danmark.
 
 
Iben Holm Kongsbaks billeder stammer fortrinsvis fra Ho Bugt og kan ordnes i to grupper: ''Himmel og Hav'' og ''Mennesker og dyr''. Ved det første møde med dem associerer man f.eks. til naturmaleri og dramaet i naturen. Men spektret er bredere end som så: lige fra storladne, universalromantiske nærstudier af naturens små vidundere (gopler; edderkoppespind med og uden dramatisk kamp på liv og død).
Mellem den store, tomme natur og den lille skabning findes også spor af menenskets puslerier: bittesmå vindmøller på en meget lav horisont eller en sendemast mod en voldsom skyhimmel. Disse motiver er fotografen ligesom bare stødt på. Der er dog også farve- og liniekompositioner, der afslører kunstnerens blik (gul-gul raps mod en blå-blå himmel; pæle i uformelig pakis).
De stemninger, beskueren står tilbage med, kan opsumeres i udbruddene ''Hvor er alt småt hernede!'' og ''Hvor er alt dog herligt gjort!''.
Bent Mortensen, Kunstavisen